top of page
  • Writer's pictureMihaela Tanasoiu

Cauzele psihologice ale cancerului

Cancerul este una dintre cele mai răspândite boli ale secolului 20 și este în primul rând legat de emoții refulate, de resentimente profunde, care datează uneori de mult timp, față de ceva sau de o situație care mă tulbură încă și astăzi și față de care nu am indrăznit niciodată să îmi exprim sentimentele profunde. Adeseori există o legătura cu unul sau mai multe aspecte ale vieții mele de cuplu.


Chiar dacă cancerul se poate declanșa foarte repede, în urma unui divorț dificil, a pierderii unui loc de muncă, a pierderii unei ființe dragi etc. de obicei, este rezultatul mai multor ani de conflict interior, de culpabilitate, de răni, de supărări inconsolabile, de ranchiună, de ură, de confuzie și de tensiune, care mă rod.


Trăiesc disperare, respingere de sine, mă simt nenorocit. Mă macină mereu același sentiment de eșec.


Ceea ce se intâmplă în exterior este doar reflectarea a ceea ce se întâmplă în interiorul meu, ființa umană fiind reprezentată de celula și mediul de viață, iar societatea, prin țesuturi.


În majoritatea cazurilor, dacă sufăr de cancer, sunt o personă iubitoare, devotată, natura problemei sau problemelor mele: îmi arată ce program mental sau ce atitudini trebuie să adopt pentru a face ca boala să dispară.


Trebuie să reintru în contact cu "eul" meu interior si să mă accept 100% așa cum sunt, cu calitățile, cu defectele, cu puterea și cu slăbiciunile mele.


Accept să las la o parte vechile atitudini și obiceiuri morale. Acceptarea bolii este esențială pentru ca apoi să pot lupta. Dacă refuz să accept boala, cum voi putea să o vindec?


Accept să reiau contactul cu acea parte din mine de care m-am deconectat, pentru a reintra în contact cu viața mea. Îmi deschid inima și devin conștient de tot ceea ce îmi poate aduce viața și cât de mult fac parte din viața mea.


Chiar dacă, inițial cancerul pare a avea rolul negativ, îmi dau seama cã mă determină sã aduc schimbări majore în viața mea.


Accept să liniștesc emoțiile pe care le am în mine. Îmi recapăt controlul asupra propriei mele vieți.


Doar eu știu ceea ce este bun pentru mine!


Doar eu pot decide să mă vindec...


Accept să mă pot vindeca deoarece am multe lucruri de îndeplinit, multe vise de realizat.


Accept să trăiesc în prezent, acceptându-mi trecutul, ca pe o perioadă de pregătire pentru a mă descoperi și pentru a ști cine sunt cu adevărat.


17 views0 comments
bottom of page