Daca ai suferit traume sau abuzuri in timpul copilaiei, s-ar putea sa te intrebi daca ar trebui sa apelezi la psihoterapie. Dar poate ca esti prea ocupat pentru a participa la sedinte. Nici macar nu ai timp sa simti totul, cu atât mai putin sa vorbesti despre asta.
Apoi, exista multitudinea de griji pe care oamenii le au uneori atunci cand se gandesc sa lucreze cu un psihoterapeut. S-ar putea sa te intrebi: „Dar daca ajung sa ma simt mai rau? Ce se întâmpla daca terapeutul crede ca nu am probleme? Îmi exagerez experientele?”
Apoi începi sa te întrebi de ce toti ceilalti par atat de fericiti, în timp ce tu te simti coplesit de griji si te lupti cu fiecare zi. Sa stii ca nu esti singur! Exista modalitati prin care sa te simti mai bine.
Intr-un studiu la care au participat 300 de barbati si femei de succes, aproximativ 40% dintre ei au raportat ca au suferit abuzuri în copilarie, au fost martori la violenta în familie sau au avut un parinte alcoolic. Unii au raportat ca au crescut în saracie, au avut un parinte care suferea de o boala mintala sau au pierdut un membru al familiei.
Suferinta din copilarie poate parea ca fiind un lucru obisnuit, dar lasa o urma de nesters asupra psihicului nostru. Barbatii au fost afectati la fel de mult ca si femeile. Participantii la studiu au descris impactul negativ al acestui tip de suferinta ca:
* anxietate
* reactivitate emotionala
* frica de a vorbi si dificultati in a-si da seama care este adevarul
* limite slabe in relatiile cu ceilalti
* depresie
* supraalimentarea si/sau consumul excesiv de alcool
* lipsa încrederii de sine
* rusine
* slabe abilitati de comunicare
* lipsa abilitatilor de negociere a conflictelor
Un impact atat de semnificativ ridica întrebarea: Ce au facut acesti adulti pentru a trece peste aceste traume ale copilariei, pentru a duce o viata de success si pentru a-si gasi fericirea? Cei mai multi dintre ei si-au identificat punctele forte dobandite in timpul copilariei tocmai din abilitatile lor de supravietuire si si-au luat angajamentul sa-si schimbe viitorul. Multi dintre ei au cautat un terapeut care sa le asculte problemele si sa le ofere noi perspective si metode de psihoeducatie pentru a continua procesul de vindecare.
Terapia poate ajuta!
Traumele din copilarie fac totul mai dificil – scad încrederea în sine, scad capacitatea de rezolvare a conflictelor, genereaza probleme in cuplu si scad capacitatea de a avea succes. Un terapeut te poate ajuta sa-ti identifici, sa descrii si sa-ti respecti calatoria vietii, si nu in ultimul rand sa ti apreciezi propriile abilitati de supravietuire „in perioade dificile”.
Persoanele cu performante înalte care au participat la studiu si-au descris abilitatile de supravietuire adaptativa astfel:
* sensibilitate si empatie pentru ceilalti
* rabdare si sprijin
* independenta
* rezistenta
* intuitivitate cu privire la politica de grup
* bune abilitati de comunicare si negociere a conflictelor
* o viata bazata pe valori
A creste fara modele bune pentru succesul personal si profesional i-a determinat sa isi transforme abilitatile de supravietuire in puncte forte pe care le-au folosit ca adulti. Acest lucru i-a ajutat sa exceleze în domenii în care altii erau doar medii.
Ai dreptul sa te simti mult mai bine astazi ca adult decat te-ai simtit in copilarie si in adolescenta. Ai posibilitatea si puterea de a schimba dispozitia, comportamentul si circumstantele de viata. Cu toate acestea, ai nevoie de un angajament fata de dezvoltarea ta personala si de un terapeut potrivit.
Iata cateva sfaturi de la participantii studiului care, in copilarie, au experimentat traume precum, violenta în familie si abuzul de alcool:
* Identificati-va valorile si traiti o viata bazata pe valori
* Aveti compasiune fata de sine
* Identificati si eliminati comportamentele de auto-compatimire
* Cresteti increderea in sine prin acceptarea provocarilor si imbunatatirea dialogului intert
* Meditatie/mindfulness
* Faceti sport regulat
* Petreceti timp în natura
* Invatati asertivitatea si abilitatile de negociere a conflictelor
* Rescrie povestea familiei tale cu accent pe realizari si puncte forte
* Faceti psihoterapie cu un terapeut acreditat
Infruntarea traumelor din copilarie
De copilarie, poti fugi, dar nu te poti ascunde. Traumele din copilarie au influentat o parte din ceea ce esti. Cu toate acestea, energia pe care o pierzi pentru a pretinde ca ai avut o familie fericita si sanatoasa în copilarie, poate fi folosita mai bine daca te intorci in copilarie pentru a infrunta "demonii". Priveste-ti trecutul pentru ceea ce a fost, respectiv o copilarie in care nu ti s-a oferit dragostea si grija de care copiii au nevoie pentru a se dezvolta armonios. Realizarea faptului ca traumele din copilarie duc la lupte pe tot parcursul vietii cu sanatatea psihica si fizica, este socanta si poate deveni un moment perfect pentru a-ti imbunatati sanatatea psihica.
Ne descurcam, incercam sa ramanem optimisti si impingem trecutul cat mai departe posibil. Dar daca alegi sa te opresti si sa infrunti durerea? Un psihoterapeut a explicat impactul asupra unui copil atunci când se confrunta cu traume si modul în care terapia poate fi utila.
„Un copil este foarte vulnerabil la mesajele parintilor lor si astfel mesajele negative devin foarte adanc incorporate in psihicul lor. Le dauneaza stimei de sine si demnitatea. Adesea copiii cred ca e ceva în neregula cu ei si daca ar fi fost un copil mai bun, aceste probleme familiale rele nu s-ar fi întâmplat. Chiar în momentul în care copiii învata cum sa se lege sau sa se atașeze de ceilalti, exista incertitudine si abandon. Copilul începe sa vada lumea ca pe un loc nesigur, iar încrederea lui în alti oameni este deteriorata; prin urmare, devin hiper-vigilenti. Simptomele de stres post-traumatic se dezvolta în grade diferite odata cu cei care au experimentat traume din copilarie, inclusiv flashback-uri, cosmaruri, anxietate, evitarea situatiilor care va amintesc de trecut, izbucniri de furie si lipsa perspectivelor de viitor. Pentru a amorti aceste sentimente, oamenii apeleaza la alcool, tulburari de alimentatie si alte comportamente daunatoare. Psihoterapia poate fi foarte valoroasa în schimbarea acestor tipare.”
Eu nu am vrut sa ajung la pensie, plangandu-mi de mila si punandu-mi un milion de întrebari despre trecutul meu. M-am oprit, m-am privit în oglinda si am început procesul de vindecare alaturi de un psihoterapeut atestat.
Scopul psihoteraiei este de a identifica si elibera emotiile dureroase din copilarie, concentrandu-se în acelasi timp pe imbunatatirea stimei de sine si a compasiunii de sine pentru a crea o viata sanatoasa. Timpul vindeca si el, dar gradul în care te vindeci depinde de gradul de efort pe care-l depui pentru a-ti intelege si schimba comportamentele.
Comments