Gândurile obsesive pot fi o afecțiune gravă și care vă poate răpi fericirea și bunăstarea.
Poate fi tentant să încercați să ignorați aceste gânduri sau să le dați la o parte, dar acest lucru poate fi o rețetă pentru dezastru.
Dacă sunt lăsate necontrolate, gândurile obsesive pot escalada și pot deveni din ce în ce mai greu de gestionat.
Nu lăsați gândurile obsesive să vă controleze viața.
Este esențial să înțelegeți că nu este nicio rușine să vă luptați cu gândurile obsesive. Aceasta este o afecțiune comună care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Dar, este important să luați măsuri și să căutați ajutor pentru a depăși aceste gânduri.
Iată 10 pași pentru a stopa gândurile obsesive:
1. Deveniți conștienți de spirala gândurilor.
Primul pas pentru a depăși gândurile obsesive, este să conștientizați că faceți acest lucru.
Ieșirea din fluxul supragândirii toxice vă oferă oportunitatea de a schimba direcția gândurilor.
Țineți cont de cum vă simțiți pe parcursul zilei.
Când observați că vă simți deprimat(ă) sau stresat(ă), conștientizați dialogul interior:
La ce vă gândiți?
Ruminați asupra trecutului sau vă faceți griji pentru viitor?
Vă criticați?
Vă obsedează ceea ce a făcut altcineva?
Identificați sursa gândurilor și apoi folosiți una sau mai multe dintre următoarele strategii pentru a vă ajuta să încetați să mai gândiți excesiv.
2. Creați un declanșator pentru gânduri pozitive.
Odată ce deveniți conștienți de spirala gândurilor, creați un declanșator care vă îndeamnă să vă redirecționați gândurile.
A-ți spune să nu te mai gândești la ceva, uneori te face să te gândești și mai mult la acel lucru.
Dacă vă redirecționați gândurile, este mai puțin probabil să vă întoarceți la lucrul pentru care vă stresați
Când observ că sunt într-o spirală de gânduri negative, mă gândesc la cuvântul „spirală” și asta mă determină să mă gândesc la ceva inofensiv.
Acest lucru mă ajută în special să nu mă mai gândesc peste noapte când creierul meu nu are altceva de făcut decât să deruleze evenimentele din trecut care au fost supărătoare sau jenante sau să-și facă griji pentru viitor.
Atunci când creierul se întoarce la gândul obsesiv, redirecționez gândul ori de câte ori este nevoie.
3. Schimbați povestea.
Uneori, gândirea excesivă vine din povestea pe care am creat-o în jurul unei situații.
Dacă te trezești obsedat de același lucru din nou și din nou, începe să-l studiezi:
Care este fundamentul situației pentru care îți faci griji?
Când a început și ce a început?
Care este dialogul tău intern în jurul acestei povești?
Ce emoții aduce?
Poate că ceva care te obsedează provine din ceva ce ai observat sau experimentat în copilărie sau din ceva ce ai învățat de la societate.
Când suntem copii, nu avem capacitatea de a înțelege și de a aplica logica la ceea ce vedem, așa că uneori creăm credințe și povești care nu au cu adevărat sens.
De exemplu, studiile arată că femeile sunt mai puțin probabil ca bărbații să aplice la un loc de muncă dacă nu îndeplinesc toate cerințele. De ce bărbații aplică la joburi pentru care nu sunt neapărat calificați, dar femeile nu? Au povești diferite care nu îi fac să se gândească prea mult la trimiterea CV-urilor.
Băieții sunt învățați să meargă după ceea ce își doresc, fetele sunt învățate să fie mai precaute și mai grijulii. Ni se spune „fii o fată bună, acesta este rolul tău în viață, nu fi prea tare, nu ești suficient de inteligentă sau suficient de puternică pentru a face asta”, etc.
Noi, femeile, trebuie să ne schimbăm poveștile despre abilitățile noastre, demnitatea și locul nostru în societate. Trebuir să schimbăm povestea de la „Nu pot face asta, nu sunt demnă” la „Pot face asta sau pot învăța să fac asta și sunt demnă”.
Atunci când îți schimbi povestea în jurul unui subiect, schimbi și impulsul de a te gândi prea mult la el.
4. Ascultă-ți intuiția, nu frica.
Gândirea excesivă face parte din răspunsul la frică din partea Eului tău.
Egoului îi place să fie în siguranță și iubește zona ta de confort și rutinele.
Dacă amenințați ceea ce ego-ul dvs. percepe a fi siguranța zonei voastre de confort, o veți lua puțin razna. Vă va declanșa răspunsul la frică pentru a vă împiedica să faceți acel lucru pentru că îl veți percepe ca pe un pericol.
Poți înceta să te gândești prea mult învățând să-ți recunoști intuiția, astfel încât să ai certitudinea că ești pe calea cea bună. Când faci asta, poți să-ți calmezi frica.
5. Creați ritualuri și rutine
Crearea de ritualuri sau rutine poate elimina o parte din stresul luării deciziilor zilnice. Oamenii obosesc să ia mereu decizii. Pe măsură ce ziua trece, devine din ce în ce mai greu să iei decizii raționale și clare. Acest lucru vă poate face ca mintea să facă lucrurile mai complicate decât ar trebui să fie.
O rutină este o serie de comportamente legate între ele. Cu suficientă repetiție, rutina ta devine un obicei și nu trebuie să te gândești la asta, doar o faci.
Dacă te gândești prea mult dacă să te antrenezi sau nu în fiecare zi, fă-l parte din rutina ta, legându-l cu un alt obicei. În cele din urmă, este doar ceva ce faci, nu ceva la care trebuie să te gândești.
6. Renunțați la ceea ce nu puteți controla
Atât de des ruminăm despre trecut, pe care nu îl putem schimba, și ne îngrijorăm cu privire la viitor pe care nu îl putem prezice sau controla întotdeauna, deoarece viața ne surprinde de multe ori.
Este important să știi când să-ți spui: „Nu pot controla asta, să mă gândesc prea mult la asta îmi face rău și trebuie să renunț să mai fac asta.”
Aceasta este o discuție pe care a trebuit să o am cu mine când gândirea excesivă mă împiedică să adorm.
O parte din mintea ta protestează și vrea să se gândească în continuare la acest lucru, în speranța că îți va veni o soluție, dar uneori trebuie să fii sever cu tine însuți și să-ți oprești gândurile.
Cu timpul poți învăța să lași lucrurile să meargă de la sine sau măcar să-ți redirecționezi gândurile.
Faceți un efort conștient de a trăi momentul, de a vă ancora în prezent și opriți-vă din a mai gândi scenarii despre trecut sau viitor.
7. Luați măsuri
Odată ce renunți la ceea ce nu poți controla, este timpul să te concentrezi pe ceea ce poți. Dacă poți acționa pentru a repara sau schimba ceva, atunci fă-o!
Acționarea este o modalitate excelentă de a nu îți mai face griji în legătură cu o situație și de a simți o ușurare pentru că faci ceva productiv.
Chiar dacă acțiunea se dovedește a nu fi „cea potrivită”, tot îți oferă claritate. Înveți ce nu funcționează și rămâi cu alte opțiuni care vor funcționa.
Chiar și atunci când alegerea noastră nu funcționează, dobândim cunoștințe și experiență care ne ajută să facem alegeri mai bune în viitor.
Ce pași mici puteți face astăzi pentru a rezolva o problemă sau pentru a lucra în vederea atingerii unui obiectiv?
Faceți următorul lucru corect. Nu trebuie să fie lucrul perfect, doar un mic pas în direcția corectă.
Păstrați-l mic, nu vă autosabotați creând așteptări nerezonabile de a rezolva această problemă chiar acum.
8. Schimbați-vă perspectiva
Gândirea exagerată dezvoltă și emoțiile negative atunci când dialogul nostru interior ne anunță o nenorocire.
Încercați să faceți un pas înapoi din punct de vedere emoțional față de situație.
Privește-l din perspectiva unui străin:
Răspunsul tău emoțional este justificat?
Se termină lumea cu adevărat, sau ești tu prea de dramatic?
Exagerezi situația mai mult decât ar trebui?
Care este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla?
Care este cel mai bun lucru care s-ar putea întâmpla?
Chiar contează asta acum? Va conta asta peste 6 luni? Ce zici peste un an?
Fii real cu tine însuți, pune aceste întrebări și alege să adopti o nouă perspectivă asupra situației.
9. Definiți-vă prioritățile
Uneori ne facem griji pentru lucruri care nici măcar nu sunt importante pentru noi, dar cumva creierul nostru începe să meargă pe o cale stupidă sau să ne preocupe ceea ce ar trebui să fie o alegere simplă și nici măcar nu ne dăm seama.
Dacă îți faci timp pentru a-ți defini prioritățile, poți decide cu ușurință dacă ceva merită timpul și energia ta.
Când te trezești că îți faci griji pentru ceva care nu contează cu adevărat sau încerci să iei o decizie, uită-te la prioritățile tale pentru a-ți ghida acțiunile.
Dacă aveți copii și sunteți stresat din cauza unei case dezordonate, decideți ce zone sunt cele mai importante pentru a fi curate și apoi creați o strategie care să se concentreze pe acele zone, astfel încât să nu trebuiască să vă gândiți prea mult la ceea ce este important și ce nu, și nu ești copleșit încercând să gestionezi fiecare zonă.
Dacă vă faceți griji cum să vă cheltuiți banii, decideți care sunt prioritățile dvs. Vrei să economisești pentru o casă sau ești fericit să închiriezi? Vrei să ai o vacanță mare pe an sau 2-3 vacanțe mici sau mai degrabă ai sări peste vacanțe și ai face bătaie de cap cu alte lucruri din viața ta de zi cu zi? Dacă achitarea datoriilor este prioritatea ta, atunci fă cumva să reflecte acest lucru și să nu te mai încurci în achiziții frivole punând întrebări inteligente de genul „Este mai important să-mi plătesc datoria decât să cumperi un nou telefon de 1000 ruro când cel actual încă funcționează?”
Dacă te simți îngrijorat de ceea ce crede soacra ta despre tine, întreabă-te dacă părerea ei este într-adevăr atât de importantă. Ar trebui să-ți trăiești viața gândindu-te prea mult la părerea ei sau ar trebui să-ți continui ziua când nu o poți schimba sau controla?
10. Practicați auto-îngrijirea
Gândirea excesivă vine adesea cu autocritica. Alegeți deliberat să practicați auto-îngrijirea în loc să vă autoacuzați.
Îngrijirea de sine este o modalitate minunată de a-ți arăta compasiune, de a reduce nivelul de stres și de a liniști o minte hiperactivă.
Observă ce activități te fac să te simți fericit și relaxat și fă-ți timp în fiecare săptămână pentru a face acele lucruri, chiar dacă doar pentru 15 minute după ce ai culcat copiii sau îți termini temele.
Când declanșarea gândurilor pozitive nu funcționează, distragerea atenției cu o carte bună, vizionarea unei emisiune TV preferată, a face un hobby sau a face o plimbare pot fi modalități bune de a opri tiparele de gândire toxice și de a practica îngrijirea de sine.
În concluzie, nu lăsați gândurile obsesive să vă controleze viața.
Sper că aceste strategii să vă ajute să nu vă gândiți prea mult la viața voastră și să obțineți pacea interioară.
Dacă nu reușiți singur(ă), cereți ajutor din partea unui psihoterapeut.
Cu ajutor specializat, puteți învăța cum să vă gestionați eficient gândurile obsesive și să dezvoltați mecanisme eficiente de adaptare.
Comments